Pěstitelské centrum

MINIMÁLNÍ MNOŽSTVÍ OVOCE PRO LISOVÁNÍ MOŠTU JE 40 KG !!!!

Objednávky na tel: +420730514312 a e-mailu: mostarna@dubenec.cz

Prodejní ceník produktů pro rok 2015 (mošty, křížaly) ke stažení zde

Provoz moštárny

Lis_voranDrcení ovoce na výkonném sítovém drtiči RM 1,5 s výkonem až 650 kg ovoce za hodinu. Vhodné pro přípravu ovocné drti pro moštování a přípravu kvasu.

Lisování nadrceného ovoce na košovém lisu o maximální lisovací síle 24 tun, výkonu až 300 kg ovocné drti za hodinu a účinností 75%. Pro moštování platí jednoduchá pravidla.

  • Šťávu z ovoce, které lisujeme, potom pijete. Věnujte pozornost kvalitě dodávaného ovoce.
  • Pro ovoce jako jsou jablka a zejména hrušky platí, že čím je ovoce "tvrdší" tím je pro moštování vhodnější. Z hrušek máslovek, které se mají již velmi měkkou konzistenci na našem lisu opravdu nic nevylisujeme.

Moštování ovoce (mytí, drcení a lisování ovoce)

Vámi dodané ovoce umyjeme a finálně vytřídíme shnilé, nebo jinak poškozené kusy ovoce. Dále je ovoce drceno na struhadlovém drtiči a přímo dopravováno do lisovacího koše. Do jednoho koše se vejde cca 80 kg ovocné drti. Poté docházík samotnému lisování až do tlaku 24 tun. Získaný mošt zachytáváme do plastových nádob. Podle přání zákazníka stáčíme surový mošt do donesených nádob, nebo dále do PET lahví nebo bag-in boxů tento mošt je určen k okamžité spotřebě. Dalšíé možností je pasterizace moštu, která je podrobně popsána níže. Vylisovanou ovocnou drť Vám rádi vrátíme, ale je možné i využít kontejner mysliveckého sdružení, které touto drtí přikrmuje zvířata v lese.

Moštování (mytí, drcení, lisování) 1kg ovoce 3,- Kč
drcení ovoce a přípravu kvasů 1kg ovoce 1,- Kč
Likvidace drti 1kg ovoce 0,5 Kč

Pasterizace

Krátkodobé ohřátí moštu na teplotu 75 oC, tímto procesem mošt neztratí vitamíny a další organizmu prospěšné látky. Trvanlivost takto upraveného moštu je v uzavřených lahvích 6 měsíců, po otevření je nutno mošt do 15 dnů zkonzumovat. Nabízíme rovněž stáčení moštu do PET lahví a Bag boxů. Z důvodu časové náročnosti pasterizace stáčíme a pasterujeme pouze na objednávku, do druhého dne od příjmu ovoce.

Pasterizace 1L moštu 3,- Kč

Stáčení moštu

Mošt stáčíme do PET lahví o objemu 1 a 2 litry. Rovněž nabízíme stáčení do BagBoxů, - plastový vak se speciálním kohoutkem na čepování moštu, který zajišťuje, že do vaku nevniká žádný vzduch a krychlová kartonová krabice, sloužící jako ochranný přepravní a skladovací obal vaku s nápojem

Láhev PET 1L. 6,- Kč

2L. 8,- Kč
BagBox 3L. 28,- Kč
5L. 34,- Kč

 

Sušení ovoce a zeleniny

Nabízíme sušení ovoce a zeleniny ve výkonné etážové sušárně, včetně pasterizace a balení do PE sáčků

Vámi donesené ovoce omyjeme a připravíme k sušení. Hrušky a jablka podle přání zákazníka oloupeme a vyjadřincujeme, krájíme je dál na plátky o síle 4mm. Ostatní ovoce a zeleninu krájíme buď na plátky nebo na nudličky, podle toho co má být finálním produktem. (mrkev, celer, cibule, ananas, banány apod.)

Krájení a příprava ovoce 1 hod. 60,- Kč
Sušení (1 síto 120x50cm)
1 síto
20,- Kč
Balení (PE pytel 30x40cm) 1 pytel
7,- Kč

Něco málo o sušení ovoce a zeleniny...

Proč sušíme ovoce a zeleninu?

Sušení ovoce a zeleniny je jedním z nejstarších způsobů jak dlouhodobě uchovávat potaviny v poživatelném stavu. Voda je v potravinách buď volná, nebo vázaná. Pro trvanlivost ovoce má význam hlavně voda volná, která je nezbytným prostředím pro mikrobiologické procesy (bakterie, kvasinky, plísně atd.). Jeden ze způsobů jak konzervovat ovoce je sušení. Právě sušení - odstranění volné vody - je jednou z forem jak zabránit působení mikroorganismů v ovoci.

nV naší horkovzdušné sušárně probíhají dva velmi rozšířené procesy konzervace ovoce:

1. konzervace sušením - pomocí cirkulace horkého a relativně suché vzduchu, který proudí okolo sušeného ovoce. Pracovní proces musí být veden tak, aby vysušené ovoce co nejvíce podobné čerstvému - citlivé složky nesmějí utrpět vysokou teplotou, oxidací či jinak. Musí být zachována šetrnost k termolabilním látkám.
2. pasterizace - je krátkodobé působení teploty do 70C, usmrtí vegetativní formy mikroorganismů s účinností až 99%.

Tab. 1 Průměrný obsah sušiny a vody v ovoci a zelenině

DRUH
Sušina (%) 
Voda (%)
broskve 16,18 83,82
hrušky 16,34 83,66
jablka 16,30 83,70
meruňky 16,76 83024
švestky 17,10 82,90
třešně 17,88 82,12
celer 10,70 89,30
cibule 11,83 88,17
mrkev 11,90 88,10
petržel 15,55 84,45



 

 

 

 

 

 

 

 

Tab. 2 Údaje o sušení různých druhů ovoce a zeleniny

druh ovoce/zeleniny úprava před  sušením zpracování před sušením sušení
druh úpravy úbytek hmotnosti [%] druh zpracování doba [min] max.teplota vzduchu [oC] výsledná vlhkost [%] doba sušení [h]
jablka očištěné čtvrtky 35-25 okuřování 15-30 60-71 10-15 6-10
hrušky očištěné půlky 25-20 --- --- 60-65 10-15 15-24
švestky celé 0 --- --- 63-71 15-20 20-30
třešně celé 10-3 okuřování 2 57-74 15-20 8-12
meruňky půlky bez pecek 10-6 okuřování 15 57-68 15-20 10-20
broskve očištěné půlky 10-15 okuřování 15-30 63-68 15-20 15-24
brambory plátky nebo  řízky 38 blanšírování 2-3 80-90 12 5-6
mrkev stroužky 20 blanšírování 2 75-85 14 4-5
kořenová zelenina stroužky 0 promývání vodou 2-3 60-80 14 5-6
cibule řízky 15 --- --- 65-70 14 6

Z uvedených tabulek vyplývá, že je lepší sušit vždy jeden druh ovoce a zeleniny a nekombinovat je. Proto se milé hospodyňky a zahradnice domluvme a sušme najednou mrkev, cibuli a celer a další druhy zeleniny, protože málokdo asi naplní 20 sít, což je 12 m2 plochy zeleniny. Můžeme tak tvořit kořenící směsi s dlouhou tvanlivostí na bázi vegety, nebo podravky, a to bez přítomnosti glutamanu sodného a velkých dávek soli.

Co třeba domácí vegeta - sušená zelenina bez glutamanu

mrkev 3 díly 300 g 127,5 kcal
celer 1 díl 100 g 49 kcal
petržel 1 díl 100 g 63,1 kcal
cibule 2 díly 200 g 82,2 kcal
petrželová nať 2 díly 200 g 17,2 kcal
FIRMY A SLUŽBY V NAŠÍ OBCI
Podrobnosti....

web Královedvorsko

Logo_KD

Královédvorsko.cz - web, který informuje o dění v regionu

Regionální portál Královédvorsko.cz je praktickým zdrojem informací pro širokou veřejnost. Novinky z regionu se zde dozvíte nejen z článků, ale také prostřednictvím početných fotogalerií nebo oblíbených videí. Soustředí se zde všechny zprávy z regionu a někdy i za jeho hranicí - pozvánky na akce, možnosti vzdělání, omezení dopravy, tipy na výlet, historie či rozhovory se zajímavými místními lidmi.

Každý z vás se navíc může stát přispěvatelem a informovat o činnnosti místních sdružení, o novinkách v obci, o akcích ve škole nebo nové službě. Vložit příspěvek lze snadno bez přihlášení  přes webové rozhraní - vstup je v pravém horním rohu webu (Přidat článek, Přidat foto, Přidat akce). Jedná se o jednoduchý úkon srovnatelný s odesíláním emailu.

Své služby nabízí portál i podnikatelům, kteří tak mohou prostřednictvím inzerce a kampaní oslovit lidi přímo v regionu - usedlíky i návštěvníky.

Kateřina Sekyrková

602 308 878602 308 878, info@kralovedvorsko.cz, fcb: kralovedvorsko.cz


 

Nadcházející akce

Dětský den

 

Dětský den "trochu jinak" aneb INDIÁNSKÁ DĚTSKÁ NOC

28.5.2016, sobota, od 16.30 hod u hasičské zbrojnice v Dubenci

U příležitosti Dne dětí je tu druhý ročník "Dětské noci", tentokrát na téma "Indiáni a kovbojové". Přijďte si s námi k hasičárně užít dobrodružnou stezku plnou her a zábavy, vše na téma divokého západu. Samozřejmostí bude oblíbená balónková pošta i občerstvení pro každé dítě zdarma! Celý den zakončíme "letním kinem" s kovbojkou.

Už teď se na vás moc těšíme, a to jak v případě slunečného počasí, tak za deště - prostory hasičské zbrojnice jsou nám plně k dispozici :-).


 

Aktuální srážky a průtoky

 

Základní kontakt

Obec Dubenec
Dubenec 210
544 55   Dubenec

Tel: 499 694 213
Tel: 499 694 272

DS: hzzbqpj

IČ: 00277801
DIČ: CZ00277801

Úřední hodiny:
PO: 08:00 - 17:00
ST: 08:00 - 17:00
Matrika
PO: 12:00 - 17:00
ST: 08:00 - 17:00

 

Zasílání novinek

 

Svátek slaví: Filip
Dnes je: 26.5.2016

Hradecký venkov, o.p.s.DubeaLogo_Hermanndilynakotle