Dle nařízení Vlády je od 1.3.2021 omezen pohyb osob mezi okresy v celé ČR. Pro opuštění okresu je nutné použít formuláře vydané Ministerstva vnitra. Všechny tyto formuláře a další informace k vydanému nařízení naleznete zde
Pěstitelské centrum
MINIMÁLNÍ MNOŽSTVÍ OVOCE PRO LISOVÁNÍ MOŠTU JE 40 KG !!!!
Objednávky na tel: +420730514312 a e-mailu: mostarna@dubenec.cz
Provoz moštárny
Drcení ovoce na výkonném sítovém drtiči RM 1,5 s výkonem až 650 kg ovoce za hodinu. Vhodné pro přípravu ovocné drti pro moštování a přípravu kvasu.
Lisování nadrceného ovoce na košovém lisu o maximální lisovací síle 24 tun, výkonu až 300 kg ovocné drti za hodinu a účinností 75%. Pro moštování platí jednoduchá pravidla.
- Šťávu z ovoce, které lisujeme, potom pijete. Věnujte pozornost kvalitě dodávaného ovoce.
- Pro ovoce jako jsou jablka a zejména hrušky platí, že čím je ovoce "tvrdší" tím je pro moštování vhodnější. Z hrušek máslovek, které se mají již velmi měkkou konzistenci na našem lisu opravdu nic nevylisujeme.
Moštování ovoce (mytí, drcení a lisování ovoce)
Vámi dodané ovoce umyjeme a finálně vytřídíme shnilé, nebo jinak poškozené kusy ovoce. Dále je ovoce drceno na struhadlovém drtiči a přímo dopravováno do lisovacího koše. Do jednoho koše se vejde cca 80 kg ovocné drti. Poté docházík samotnému lisování až do tlaku 24 tun. Získaný mošt zachytáváme do plastových nádob. Podle přání zákazníka stáčíme surový mošt do donesených nádob, nebo dále do PET lahví nebo bag-in boxů tento mošt je určen k okamžité spotřebě. Dalšíé možností je pasterizace moštu, která je podrobně popsána níže. Vylisovanou ovocnou drť Vám rádi vrátíme, ale je možné i využít kontejner mysliveckého sdružení, které touto drtí přikrmuje zvířata v lese.
Moštování (mytí, drcení, lisování) | 1kg ovoce | 3,- Kč |
drcení ovoce a přípravu kvasů | 1kg ovoce | 1,5 Kč |
Likvidace drti | 1kg ovoce | 0,5 Kč |
Upozornění: Za silně znečištěné ovoce bude účtován příplatek za mytí ovoce do výše 80,- Kč/100 kg.
Pasterizace
Krátkodobé ohřátí moštu na teplotu 75 oC, tímto procesem mošt neztratí vitamíny a další organizmu prospěšné látky. Trvanlivost takto upraveného moštu je v uzavřených lahvích 6 měsíců, po otevření je nutno mošt do 15 dnů zkonzumovat. Nabízíme rovněž stáčení moštu do PET lahví a Bag boxů. Z důvodu časové náročnosti pasterizace stáčíme a pasterujeme pouze na objednávku, do druhého dne od příjmu ovoce.
Pasterizace | 1L moštu | 3,- Kč |
Stáčení moštu
Mošt stáčíme do PET lahví o objemu 1 a 2 litry. Rovněž nabízíme stáčení do BagBoxů, - plastový vak se speciálním kohoutkem na čepování moštu, který zajišťuje, že do vaku nevniká žádný vzduch a krychlová kartonová krabice, sloužící jako ochranný přepravní a skladovací obal vaku s nápojem
Stáčení moštů | 1 hod. | 180,- Kč |
Láhev PET | 1L. | 6,- Kč |
2L. | 8,- Kč | |
BagBox | 3L. | 35,- Kč |
(pytel+uzávěr, krabice) | 5L. | 42,- Kč |
Sušení ovoce a zeleniny
Nabízíme sušení ovoce a zeleniny ve výkonné etážové sušárně, včetně pasterizace a balení do PE sáčků
Vámi donesené ovoce omyjeme a připravíme k sušení. Hrušky a jablka podle přání zákazníka oloupeme a vyjadřincujeme, krájíme je dál na plátky o síle 4mm. Ostatní ovoce a zeleninu krájíme buď na plátky nebo na nudličky, podle toho co má být finálním produktem. (mrkev, celer, cibule, ananas, banány apod.)
Krájení a příprava ovoce | 1 hod. | 180,- Kč |
Sušení (1 síto 120x50cm) |
1 síto |
20,- Kč |
Balení usušených výrobků | 1 hod. | 180,- Kč |
Balení (PE pytel 30x40cm) | 1 pytel |
7,- Kč |
Něco málo o sušení ovoce a zeleniny...
Proč sušíme ovoce a zeleninu?
Sušení ovoce a zeleniny je jedním z nejstarších způsobů jak dlouhodobě uchovávat potaviny v poživatelném stavu. Voda je v potravinách buď volná, nebo vázaná. Pro trvanlivost ovoce má význam hlavně voda volná, která je nezbytným prostředím pro mikrobiologické procesy (bakterie, kvasinky, plísně atd.). Jeden ze způsobů jak konzervovat ovoce je sušení. Právě sušení - odstranění volné vody - je jednou z forem jak zabránit působení mikroorganismů v ovoci.
nV naší horkovzdušné sušárně probíhají dva velmi rozšířené procesy konzervace ovoce:
1. konzervace sušením - pomocí cirkulace horkého a relativně suché vzduchu, který proudí okolo sušeného ovoce. Pracovní proces musí být veden tak, aby vysušené ovoce co nejvíce podobné čerstvému - citlivé složky nesmějí utrpět vysokou teplotou, oxidací či jinak. Musí být zachována šetrnost k termolabilním látkám.
2. pasterizace - je krátkodobé působení teploty do 70C, usmrtí vegetativní formy mikroorganismů s účinností až 99%.
Tab. 1 Průměrný obsah sušiny a vody v ovoci a zelenině
DRUH |
Sušina (%) |
Voda (%) |
broskve | 16,18 | 83,82 |
hrušky | 16,34 | 83,66 |
jablka | 16,30 | 83,70 |
meruňky | 16,76 | 83024 |
švestky | 17,10 | 82,90 |
třešně | 17,88 | 82,12 |
celer | 10,70 | 89,30 |
cibule | 11,83 | 88,17 |
mrkev | 11,90 | 88,10 |
petržel | 15,55 | 84,45 |
Tab. 2 Údaje o sušení různých druhů ovoce a zeleniny
druh ovoce/zeleniny | úprava před sušením | zpracování před sušením | sušení | ||||
druh úpravy | úbytek hmotnosti [%] | druh zpracování | doba [min] | max.teplota vzduchu [oC] | výsledná vlhkost [%] | doba sušení [h] | |
jablka | očištěné čtvrtky | 35-25 | okuřování | 15-30 | 60-71 | 10-15 | 6-10 |
hrušky | očištěné půlky | 25-20 | --- | --- | 60-65 | 10-15 | 15-24 |
švestky | celé | 0 | --- | --- | 63-71 | 15-20 | 20-30 |
třešně | celé | 10-3 | okuřování | 2 | 57-74 | 15-20 | 8-12 |
meruňky | půlky bez pecek | 10-6 | okuřování | 15 | 57-68 | 15-20 | 10-20 |
broskve | očištěné půlky | 10-15 | okuřování | 15-30 | 63-68 | 15-20 | 15-24 |
brambory | plátky nebo řízky | 38 | blanšírování | 2-3 | 80-90 | 12 | 5-6 |
mrkev | stroužky | 20 | blanšírování | 2 | 75-85 | 14 | 4-5 |
kořenová zelenina | stroužky | 0 | promývání vodou | 2-3 | 60-80 | 14 | 5-6 |
cibule | řízky | 15 | --- | --- | 65-70 | 14 | 6 |
Z uvedených tabulek vyplývá, že je lepší sušit vždy jeden druh ovoce a zeleniny a nekombinovat je. Proto se milé hospodyňky a zahradnice domluvme a sušme najednou mrkev, cibuli a celer a další druhy zeleniny, protože málokdo asi naplní 20 sít, což je 12 m2 plochy zeleniny. Můžeme tak tvořit kořenící směsi s dlouhou tvanlivostí na bázi vegety, nebo podravky, a to bez přítomnosti glutamanu sodného a velkých dávek soli.
Co třeba domácí vegeta - sušená zelenina bez glutamanu
Suroviny
mrkev | 3 díly | 300 g | 127,5 kcal |
celer | 1 díl | 100 g | 49 kcal |
petržel | 1 díl | 100 g | 63,1 kcal |
cibule | 2 díly | 200 g | 82,2 kcal |
petrželová nať | 2 díly | 200 g | 17,2 kcal |
Postup
- Všechny ingredience omyjte a popřípadě oloupejte.
- Sušte je postupně, protože každá ingredience se suší jinou dobu. To poznáte při rozlomení – křupne a pokud v misce prohrábnete, tak šustí.
- Nesušte při vysoké teplotě – nižší teplota uchová barvu!
- Doba sušení se pohybuje podle teploty kolem 5 – 8 hodin.
- Dbejte, aby jednotlivé plátky nebyly při krájení tlustší jak 5 mm.
- Všechny ingredience házejte do společné mísy, pokud máte hodně petrželové naťě, dejte si část stranou.
- Po promíchání nasekejte na malé kousky, jen tak se dobře dávkuje a také skladuje.
- Nasekanou domácí vegetu uzavřete do skleněných dóz s víčkem s gumovým těsněním, aby dovnitř nemohl vlhký vzduch. Pak vydrží i několik let.
- Pokud máte i papriku, můžete ji také usušit a přidat
- Cibule si nasušte více, budete překvapeni, jak dobrá je sušená - například k televizi...
- Sušenou zeleninu můžete také uchovat v plátcích a nedrtit. Potom je lépe skladovat jednotlivé ingredience odděleně.
- Víte, že v prodávané vegetě je zeleniny jen 14 - 15 %, a vše ostatní je jen sůl a glutaman?
- Míra škodllivoti glutamanu sodného nebyla nikdy prokázána, ale je lepší rovnou použít chuťově a zdravotně kvalitní ingredience.
Uzavření okr. Trutnov
COVID-19
PROVOZ OBECNÍHO ÚŘADU V DUBENCI OBNOVEN
Hodiny pro veřejnost od 15.2.2021 do ukončení nouzového stavu
Pondělí - 08:00 - 17:00 hod.
Středa - 08:00 - 17:00 hod.
Doporučuji i nadále minimalizovat osobní kontakt a maximálně využít elektronickou komunikaci:
Telefonní spojení matrika: 499 694 272, e-mail: matrika@dubenec.cz
Telefonní spojení účetní: 499 694 213, e-mail: ucetni@dubenec.cz
Telefonní spojení starosta: 724 180 859, e-mail: starosta@dubenec.cz
Děkuji za pochopení
Základní kontakt
Tel: 499 694 213
Tel: 499 694 272
DS: hzzbqpj
IČ: 00277801DIČ: CZ00277801
Úřední hodiny: