MINIMÁLNÍ MNOŽSTVÍ OVOCE PRO LISOVÁNÍ MOŠTU JE 50 KG !!!!
!!! PŘI OBJEDNÁNÍ UVÁDĚJTE PŘESNOU VÁHU(+- 10KG), POKUD BUDE DOVEZENO VÍCE NEŽ OBJEDNANÁ VÁHA, BUDE ZPRACOVÁNO POUZE OBJEDNANÉ MNOŽSTVÍ A VÁHA NAVÍC VRÁCENA - NEZPRACOVANÁ!!!
Provoz moštárny
Drcení ovoce na výkonném sítovém drtiči RM 1,5 s výkonem až 650 kg ovoce za hodinu. Vhodné pro přípravu ovocné drti pro moštování a přípravu kvasu.
Lisování nadrceného ovoce na košovém lisu o maximální lisovací síle 24 tun, výkonu až 300 kg ovocné drti za hodinu a účinností 75%. Pro moštování platí jednoduchá pravidla:
- Šťávu z ovoce, které lisujeme, potom pijete. Věnujte pozornost kvalitě dodávaného ovoce.
- Pro ovoce jako jsou jablka a zejména hrušky platáí, že čím je ovoce "tvrdší" tím je pro moštování vhodnější. Z hrušek máslovek, které mají již velmi měkkou konzistenci na našem lisu opravdu nic nevylisujeme.
Moštování ovoce (mytí, drcení a lisování ovoce)
Vámi dodané ovoce umyjeme a finálně vytřídíme shnilé, nebo jinak poškozené kusy ovoce. Dále je ovoce drceno na struhadlovém drtiči a přímo dopravováno do lisovacího koše. Do jednoho koše se vejde cca 80 kg ovocné drti. Poté docházík samotnému lisování až do tlaku 24 tun. Získaný mošt zachytáváme do plastových nádob. Podle přání zákazníka stáčíme surový mošt do donesených nádob, nebo dále do PET lahví nebo bag-in boxů tento mošt je určen k okamžité spotřebě. Dalšíé možností je pasterizace moštu, která je podrobně popsána níže. Vylisovanou ovocnou drť Vám rádi vrátíme, ale je možné i využít kontejner mysliveckého sdružení, které touto drtí přikrmuje zvířata v lese.
Moštování (mytí, drcení, lisování).......1Kg....5,40 Kč
Drcení ovoce a příprava kvasu............1 Kg..3,00 Kč
Likvidace drti.........................................1 Kg.0,50 Kč
Uvedené ceny jsou bez DPH 21%
Upozornění: Za silně znečištěné ovoce bude účtován příplatek za mytí ovoce do výše 80,- Kč/100 kg.
Pasterizace
Krátkodobé ohřátí moštu na teplotu 75 oC, tímto procesem mošt neztratí vitamíny a další organizmu prospěšné látky. Trvanlivost takto upraveného moštu je v uzavřených lahvích 6 měsíců, po otevření je nutno mošt do 15 dnů zkonzumovat. Nabízíme rovněž stáčení moštu do PET lahví a Bag boxů. Z důvodu časové náročnosti pasterizace stáčíme a pasterujeme pouze na objednávku, do druhého dne od příjmu ovoce.
Stáčení moštu
Mošt stáčíme do PET lahví o objemu 1 a 2 litry. Rovněž nabízíme stáčení do BagBoxů, - plastový vak se speciálním kohoutkem na čepování moštu, který zajišťuje, že do vaku nevniká žádný vzduch a krychlová kartonová krabice, sloužící jako ochranný přepravní a skladovací obal vaku s nápojem
BagBox (pytel+uzávěr, krabice)
Sušení ovoce a zeleniny
Nabízíme sušení ovoce a zeleniny ve výkonné etážové sušárně, včetně pasterizace a balení do PE sáčků
Vámi donesené ovoce omyjeme a připravíme k sušení.
Hrušky a jablka podle přání zákazníka oloupeme a vyjadřincujeme, krájíme je dál na pkátky o síle 4 mm.
Ostatní ovoce a zeleninu krájíme buď na plátky nebo na nudličky, podle toho co má být finálním prouktem (mrkev, celer, cibule, ananas, banány apod.).
Krájení a příprava ovoce | 1 hod | 190,- Kč bez DPH 21% |
---|
Sušení (1 síto, 120 x 50 cm) | 1 síto | 30,- Kč bez DPH 21% |
---|
Balení usušených výrobků | 1 hod | 190,- Kč bez DPH 21% |
---|
Balení (PE pytel 30 x 40cm) | 1 pytel | 7,- Kč bez DPH 21% |
---|
Něco málo o sušení ovoce a zeleniny...
Proč sušíme ovoce a zeleninu?
Sušení ovoce a zeleniny je jedním z nejstarších způsobů jak dlouhodobě uchovávat potaviny v poživatelném stavu.
Voda je v potravinách buď volná, nebo vázaná. Pro trvanlivost ovoce má význam hlavně voda volná, která je nezbytným prostředím pro mikrobiologické procesy (bakterie, kvasinky, plísně atd.).
Jeden ze způsobů jak konzervovat ovoce je sušení. Právě sušení - odstranění volné vody - je jednou z forem jak zabránit působení mikroorganismů v ovoci.
V naší horkovzdušné sušárně probíhají dva velmi rozšířené procesy konzervace ovoce:
1. konzervace sušením - pomocí cirkulace horkého a relativně suché vzduchu, který proudí okolo sušeného ovoce. Pracovní proces musí být veden tak, aby vysušené ovoce co nejvíce podobné čerstvému - citlivé složky nesmějí utrpět vysokou teplotou, oxidací či jinak. Musí být zachována šetrnost k termolabilním látkám.
2. pasterizace - je krátkodobé působení teploty do 70C, usmrtí vegetativní formy mikroorganismů s účinností až 99%.
Tab. 1 Průměrný obsah sušiny a vody v ovoci a zelenině
Tab. 2 Údaje o sušení různých druhů ovoce a zeleniny
Co třeba domácí vegeta - sušená zelenina bez glutamanu
Suroviny
mrkev | 3 díly | 300 g | 125,5 kcal |
---|
celer | 1 díl | 100 g | 49 kcal |
---|
petržel | 1 díl | 100 g | 63,1 kcal |
---|
cibule | 2 díly | 200 g | 82,2 kcal |
---|
cibulová nať | 2 díly | 200 g | 17,2 kcal |
---|
- Všechny ingredience omyjte a popřípadě oloupejte.
- Sušte je postupně, protože každá ingredience se suší jinou dobu. To poznáte při rozlomení – křupne a pokud v misce prohrábnete, tak šustí.
- Nesušte při vysoké teplotě – nižší teplota uchová barvu!
- Doba sušení se pohybuje podle teploty kolem 5 – 8 hodin.
- Dbejte, aby jednotlivé plátky nebyly při krájení tlustší jak 5 mm.
- Všechny ingredience házejte do společné mísy, pokud máte hodně petrželové naťě, dejte si část stranou.
- Po promíchání nasekejte na malé kousky, jen tak se dobře dávkuje a také skladuje.
- Nasekanou domácí vegetu uzavřete do skleněných dóz s víčkem s gumovým těsněním, aby dovnitř nemohl vlhký vzduch. Pak vydrží i několik let.
- Pokud máte i papriku, můžete ji také usušit a přidat
- Cibule si nasušte více, budete překvapeni, jak dobrá je sušená - například k televizi...
- Sušenou zeleninu můžete také uchovat v plátcích a nedrtit. Potom je lépe skladovat jednotlivé ingredience odděleně.
- Víte, že v prodávané vegetě je zeleniny jen 14 - 15 %, a vše ostatní je jen sůl a glutaman?
- Míra škodllivoti glutamanu sodného nebyla nikdy prokázána, ale je lepší rovnou použít chuťově a zdravotně kvalitní ingredience.